I love America ...

A tészta:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 25 dkg hideg vaj
- 6-8 ek hideg víz

A töltelék:
- 8-9 nagyobb alma
- 1 citrom leve
- 6-7 ek (barna) cukor, vagy  ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- 1 ek vaj

- 1 tojás a tészta megkenéséhez

Ahogyan én készítem.
A tésztához keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Robotgéppel keverd hozzá a hideg vajat, amíg szétmorzsolódik. A vizet kanalanként adagold és mindig hagyd dolgozni a gépet, hogy a liszt felvegye a vizet. Amikor a tészta összeáll, kapcsold ki a gépet. A tésztát oszd két részre 2/3-1/3 arányban, majd tedd őket fóliába, formázz belőlük korongot és hűtsd be fél órára.
(Ha nincs robotgéped, mozsold el a vajat a liszttel, add hozzá  a cukrot a sót és a vízzel állítsd össze a tésztát.)
A nagyobbik lehűlt tésztát tedd lisztezett munkalapra és nyújtsd 1/2 cm vastagra. Tedd a piteformába úgy, hogy az oldalán 2 cm lógjon le, és hűtsd be ismét fél órára.
A töltelékhez a megpucolt vékony szeletekre vágott almákhoz add hozzá a citrom levét, a cukrot és a fűszereket.

Vedd ki a piteformát a lehűlt tésztával a hűtőből, tedd bele a tölteléket és dobj rá vajat kis darabokban. Szórd meg barna cukorral és egy kis fahéjjal, szegfűszeggel (őrölt!). Nyújtsd ki a kisebb tésztát és fedd be vele a pitét. Az alsó és a felső tésztaréteg széleit nyomkodd össze.

Vágj nyílásokat a felső tésztarétegbe és kend meg enyhén felvert tojással. Egy kevés cukorral is megszórhatod. Tedd a pitét 230 fokra előmelegített sütőbe, süsd így 10 percig majd vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd 1 órán át a pitét, amíg szép aranybarna színt kap.

230 fok 10 perc - 180 fok kb. 60 perc
Jó étvágyat!

TIPP: Próbáld ki több almafajtából készítve... hmmm....