Nekem valahogy karácsonyi hangulatom lesz ettől a süteménytől. :)) A fahéj illata, ahogyan kígyózik a sütőből ... és a porcukor ... amitől olyan, mintha hólepte kerti-manó sapkák lennének... :)

A tészta:

- 50 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1 dl étolaj
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 kávéskanál só
A töltelék:
- 15 dkg vaj + 2 dkg
- 15 dkg cukor
- 4 teáskanál fahéj

Elkészítés:


Az élesztőt meleg tejjel, pici cukorral futtasd föl, a lisztet keverd el a sóval és a cukorral. A meleg tejben keverd el a tojást egy habverővel, majd keverd hozzá az olvasztott vajat. A tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt az egy deci olajjal keverd a liszthez, majd a tésztát addig dagaszd, amíg fényes kis labdát nem kapsz, ami szépen, könnyedén elválik az edény falától.

 Egy órát keleszd a tésztát, majd gyúrd át lisztezett deszkán, és nyújtsd fél cm vastagra.
A töltelékhez olvaszd fel a vajat, keverd össze a cukorral és a fahéjjal, (két evőkanálnyi masszát tegyél félre belőle) majd a tölteléket kend a kinyújtott tésztára, majd tekerd fel, és egy - másfél centis darabokat vágj belőle. (kb. 18 darab csiga lesz)

A félretett két kanál tölteléket keverd össze 2 dkg olvasztott vajjal, és csurgasd a tepsiben lévő csigákra.
A tésztát hagyd még bő fél órát kelni, majd előmelegített sütőben süsd meg.

200 fok. (alsó-felső sütés) 20 - 25 perc.
Amikor megsült, tetejét szórd meg porcukorral, langyosan a legjobb.
Jó étvágyat!

TIPP: ... és mit szólnál a sütés előtt tetejére szórt, pompás látványt nyújtó mandulaforgácshoz ... ? :))