Óriáskiflik

A tészta:
·  70 dkg liszt                          
·  1 evőkanál só
·  2 dl tej
·  0.5 dl olaj
·  1 evőkanál cukor
·  11 g szárított vagy 5 dkg friss élesztő
·  1 pohár kefir
·  2 db tojás
A töltelék:
·  25 dkg vaj
·  2 teáskanál só
tetejére
·  1 db tojás
·  10 dkg reszelt sajt - és/vagy szezámmag

Elkészítés: 

A szárított élesztőt keverd el a liszttel, vagy a friss élesztőt futtasd fel cukros tejben, majd gyúrj kelt tésztát a hozzávalókból. Duplájára keleszd, majd oszd 8 részre. Közben a vajat keverd össze a sóval, és oszd 7 részre. A megkelt tésztából formálj cipókat, gyengén még egyszer gyúrd át mindegyiket. Nyújts jó nagy és vékony, megközelítően egyforma téglalapokat.

Az első lapot kend meg sós vajjal, majd tedd rá a második lapot, azt is kend meg, s így tovább, amíg el nem fogy a kinyújtott tészta ill. a sós vaj. Rövidebb oldalával párhuzamosan vágd félbe a 8 réteget, és mindkét részt nyújtófával sodord kissé hosszabbra. Vigyázz nehogy szétcsússzanak a lapok.

Mind a két tésztarakást 8-8 ék alakra vágd, kb. úgy, mint a Lúdlábtortát. Pizzavágóval vágva szebb lesz a széle. A hosszabb résztől kezdve sodord fel szorosan a háromszögeket, majd rakd a 16 kifliformát sütőpapírral bélelt tepsibe. Jó tágasan, mert még terpeszkedni akarnak :)

20 perc pihentetés után, kend meg felvert tojással, szórd meg sajttal. Előmelegített sütőbe tedd és szép aranysárgára süsd.

170 fok, kb 25 perc.
Kedvelik ... családod jókedvét. :))
Jó étvágyat!

TIPP: Ha édesen szeretnéd elkészíteni, akkor kakaós, diós vagy mákos vajjal kend meg a tésztalapok közét, és 2 ek cukorral, 2 tk sóval készítsd, és természetesen hagyd el a sajtot a tetejéről. :)) Pompás dolog, hogy este is összeállítható. Tedd tepsibe a kifliket, takard le, és tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel frissen süsd ki. Pompás! (Hideg sütőbe tenni, és a melegedés idejéhez hozzá kell adni a sütési időt.)
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis