A környező "országszomszédaink" nagyon kedvelik ezt a magyar ételt. Munkahelyemen román kollégáim, addig "főzték a fejem", míg leírtam nekik a receptet (természetesen olaszul, és természetesen úgy, ahogyan én készítem) ... Nos a gulyást, kicsit tovább kell főzni ...
Hozzávalók:
- 1/2 csésze olaj
- 1 nagy darabolt hagyma
- 1 kisebb kanál őrölt pirospaprika
- 75 dkg hús (disznó vagy marha)
- 1 nagy hámozott és darabolt paradicsom
- 1/2 zöld paprika(nem darabolt)
- 1/2 zellerszár (nem darabolt)
- 1 kg hámozott, felkockázott burgonya
- 2 darabolt répa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ételízesítő kocka
- 1/2 tk. bors
- só, (és darált erős paprika, ha szereted pikánsan)
Elkészítés:
Nagy fazékban pirítsd üvegesre a hagymát, tedd bele az őrölt pirospaprikát, keverd el, és azonnal adj hozzá negyed pohár vizet. Tedd bele a húst, és "pirítsd fehéredésig". Ha nagyon pirulna a pirospaprika tegyél bele még fél pohár vizet. Amikor a hús "kész", add hozzá a paradicsomot, fokhagymát, borsot, 1 ételízesítő kockát, sót, és öntsd fel kb. fél liter vízzel (amennyi ellepi a húst).
Elkészítés:
Nagy fazékban pirítsd üvegesre a hagymát, tedd bele az őrölt pirospaprikát, keverd el, és azonnal adj hozzá negyed pohár vizet. Tedd bele a húst, és "pirítsd fehéredésig". Ha nagyon pirulna a pirospaprika tegyél bele még fél pohár vizet. Amikor a hús "kész", add hozzá a paradicsomot, fokhagymát, borsot, 1 ételízesítő kockát, sót, és öntsd fel kb. fél liter vízzel (amennyi ellepi a húst).
Főzd lefedve, kb. egy órát, amíg a hús majdnem puha lesz. Ha marhahúsból készíted, akkor természetesen a főzési idő meghosszabbodik. Ha "vegyesen" készíted, akkor előbb a marhahúst kezd el főzni, majd "félúton" add hozzá a malachúst. Gyakran keverd meg, és ha szükséges, pótold a vizet.
Ha a hús már majdnem puha, add hozzá a zellert, a burgonyát, répát, zöldpaprikát, (és az erős paprikát, amennyiben szereted pikánsan - ezt beleteheted a végén is a saját tányérodba :)) - a másik ételízesítő kockát, sót, és annyi vizet, amennyi ellepi a hozzávalókat.
Félig lefedve, főzd készre, gyakran keverd meg, és mindig pótold a vizet főzés közben.
Tálald még forrón, természetesen puha, magyar, fehér kenyérrel!!!
Jó étvágyat!
Gulasch Ungherese
ingredienti (per 6 persone):
- ½ bicch. olio
- 1 grade cipolla tritata
- 1 cucch. paprika rossa macinata
- 75 dkg carne cubetti (maiale o bovino)
- 1 grande pomodoro pelato e tagliato
- ½ paprika verde (non é tagliato)
- ½ rametto di sedano (non é tagliato)
- 1 kg patate pelati e cubette
- 2 carote tagliate (non grande)
- 1 spicchio d’aglio
- 2 cube delicato
- sale, 1/2 cucchiaino pepe
- 1 pizzico peperoncino (se ti piace picante)
Preparazione:
Preparazione:
Fate scaldare in una pentola abbastanza capiente l'olio e, quando sarà ben caldo aggiungete la cipolla tritata abbastanza.
Fate imbiondire la cipolla mescolando sempre, e aggiungete la paprika macinata mescolate bene e la carne tagliata a pezzettini facendola rosolare e girandola sempre in modo che la cipolla non si bruci.
A questo punto aggiungete 1 bicch. acqua e, quando la carne sarà ben rosolata, aggiungete il pomodoro, aglio, 1/2 L acqua, pepe, 1 cube Delicato, ed il sale, (l'acqua quasi deve coprire la carne) quindi abbassate la fiamma e fate cuocere il tutto, coprendo con un coperchio, per almeno un ora e mezzo, ovvero fin quando la carne non sarà diventata QUASI morbida. Durante la cottura, mescolate il vostro gulash di tanto in tanto, se volumi ridotti per l'acqua da prendere.
Dopo aggiungete '/2 l acqua, le patate, sedano, 1 cube Delicato, paprika verde, carote, (peperoncino). (l'acqua deve coprire le cose) Di nuovo fate cuocere fin quando tutte le cose diventata morbida.
Servite il vostro gulash ben caldo e accompagnandolo
con qualche morbida pane ungherese.