Semla

Svédország

A tésztához:       
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1/2 kk fahéj (vagy őrölt kardamom mag)
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só

- 1 tojás a kenéshez

A krémhez:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg mandula
- 1/2 dl tejszín vagy tej
A hab:
- 1 doboz habtejszín

Elkészítés:
A meleg tej felében futtasd föl az élesztőt egy kanál cukorral. A megolvasztott vajhoz add hozzá a tej másik felét.
A liszthez add hozzá a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, sót és a fahéjat. Öntsd hozzá a vajas keveréket, és az élesztőt.
Gyúrj sima tésztát, míg elválik az edény falától, majd keleszd letakarva 45 - 50 percig.

Amikor megkelt, oszd a tésztát 12 darabra, formálj belőlük gombócokat, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe (kis távolságot hagyj közöttük) és letakarva keleszd még kb 30 - 35 percig. Sütés előtt kend meg a tetejüket tojással.

Előmelegített sütő, 220 fok 15 perc.

A zsömléket hagyd kihűlni, majd vágd le a tetejüket, mint egy kalapot. A zsömlék alsó feléből kapard ki a közepét, körben hagyj kicsiny peremet.
A kikapart tésztát tedd egy tálba, add hozzá a mandulát, cukrot, tejet vagy tejszínt. Alaposan keverd össze, míg sűrű masszává válik, és tölts vissza a zsömlék aljába.
A tejszínből verj kemény habot és mindegyik mandulatöltelék tetejét csinosítsd ki egy habrózsával mielőtt a "hetyke" kalapokat rájuk teszed. Végül szórd meg porcukorral.
Jó étvágyat!

TIPP: A tejszínhabot célszerű, ha közvetlenül tálalás előtt teszed a süteménybe. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis