Túrós táska

Takaros túrós, ami másnap is friss marad ... mert csodák csodája (nem, nem Óz) ... maradt belőle másnapra a reggelihez is. :))


Hozzávalók 12 db-hoz:
Tészta:
- 40 gr olvasztott, majd lehűtött vaj
- 400 gr liszt
- csipet só
- 2 ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárga

Töltelék:
- 200 gr túró
- 40 gr puha vaj
- 1 tojássárga
- 2 ek. vaníliapuding - por (elhagyható)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek. citromlé v. 1 tk. reszelt citromhéj
- 1/2 kk. fahéj
- 50 gr mazsola

Tetejére:
a kenéshez
- 1 tojássárga
- 2 ek tej
a szóráshoz
- porcukor

Elkészítés:

Langyos tejben futtasd föl az élesztőt 1 kk. cukorral, és 1 kk. liszttel. A hozzávalókat dolgozd össze. Egyszerűbb (ha van) keverőgéppel, mert ez a tészta, nem "arról híres", hogy laza és ragad. Hát nem. Ez egy tömör gyönyör(űség) lesz  :)) Pici liszttel megszórva és letakarva, keleszd egy órán keresztül, lehetőleg meleg helyen, vagy annak közelében.

A töltelékhez a hozzávalókat keverd össze. Majd nyújtsd a tésztát téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagra. Vágd hosszában három egyforma csíkra, amit felezz meg, majd mindkét felet újra felezd meg. Így kapsz 12 db. tészta - négyzetet.

Oszd el a tölteléket a négyzeteken, majd a szemben lévő sarkokat kissé nyújtsd meg és a töltelék fölött borítsd egymásra.

Tedd a táskákat sütőpapírral bélelt sütőlapra, vagy tepsibe, és kend meg a tetejüket a tejjel elkevert tojássárgával. Pihentesd 10 percig, majd előmelegített sütőben süsd, míg aranybarnák lesznek.


180 fok, 20 perc.
Sütőrácson hagyd kihűlni, majd szórd meg porcukorral.

TIPP: Még finomabb a túrós táska egy kevéske szilvalekvárral vagy mákos töltelékkel. De mazsolával és fahéjjal ízesített almakompóttal töltve is fenséges.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis