Köményes csavart zsemle

Hozzávalók:
Tészta:
- 500 gr liszt
- 250 gr élesztő
- 60 ml olaj
- 350 ml tej
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1/2 kk őrölt kömény

a kenéshez:
- 1 tojás
- 1/2 kk köménymag


Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral és egy tk liszttel futtasd föl, majd a hozzávalókból gyúrj könnyű tésztát. Szórd meg kevés liszttel, takard le és keleszd meleg helyen egy órát. 

Amikor a tészta megkelt oszd 12 részre, és formálj belőlük egyforma hosszú rudakat. Fogj két rudat és tekerd össze őket spirálszerűen, majd formáld briós formára. A tészta végét nyomd be kissé a briósforma közepébe, így nem "dől szét" a keléskor. 

Helyezd sütőpapírra a 6 szépséges zsömlét, kend meg felvert tojással, szórd meg köménymaggal és pihentesd 10 percig. Told előmelegített sütőbe és süsd szép aranybarnára.

200 fok 20 perc.
Jó étvágyat!

TIPP: Ha friss élesztő helyett szárított élesztőt használsz az elkészítési idő lerövidül, mert azt nem kell keleszteni de ebben az esetben is meleg tejet használj. Így egyszerűen csak gyúrj össze mindent... és kész. :)
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis