Császárkalács

Hozzávalók:
Tészta:
- 700 gr liszt
- 50 gr élesztő
- 170 gr cukor
- 1 tojás
- 150 ml olaj
- 300 ml langyos tej
- 1 kk só

Töltelék:
- 8 ek olaj
- 8 ek cukor
- 8 ek cukrozatlan kakaópor

Tetejére:
- 1 tojás

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kk cukorral és 1 kk liszttel futtasd föl, majd a többi hozzávalóval együtt dagaszd könnyű tésztává. Letakarva keleszd 40 percig. 


A megkelt tésztát vágd 8 részre (egy db, kb: 180 gr) és mindegyik tésztadarabot nyújtsd kb 15x35 cm-es téglalappá.

Tegyél mindegyik lapra 1 ek olajat és a kanál hátoldalával kend el a tésztán. 

Keverd össze a cukrot a kakaóporral, és egyenletesen szórj minden tésztalapra 2 evőkanállal a keverékből.

Hajtsd be a két végén 1-1 cm-t és tekerd fel a hosszabbik oldalától kezdve, mint a bejglit. A széleket kissé csípd össze.


Miután feltekerted, a tésztát nyújtsd meg kissé, hogy kb 5 cm-rel hosszabb, és ezáltal kissé vékonyabb is legyen. Nem kell félned, nem fog elszakadni. :)


Az egyik végén köss egy csomót a tésztából, és a rövidebbik végét hajtd a tészta alá.



A hosszabbik végét bújtasd át a keletkezett hurkon és csípd össze a tészta alatt a már behajtott rövidebbik tésztavéggel.


Fogd meg a tésztagyűrűt és a közepén keletkezett lyukat kissé húzd széjjel. Így nagyobb lesz középen a lyuk és sütéskor nem fog nagyon összedagadni.


A kalácsokat tedd sütőpapírra, kend meg a tetejüket tojással és pihentesd 10 percet. Előmelegített sütőben süsd szép pirosra a kalácsokat. Ha a 10. percnél már nagyon barnulna a teteje, fedd le alufóliával.

180 fok 20 perc.

Jó étvágyat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis