Csavartkakaós

Biztosan rájöttél már, hogy a kalácsok, és péksütemények a "gyengéink". Mindíg, minden mennyiségben, és mindenhol!!! :)) Ez pedig egy újabb remekmű, ahogyan a fiam fogalmazta. Ez úgy történik, amikor új kalácsot készítek, a fiam azt mondja: "anya, ez jobb mint az előző" ... majd kövezkező alkalommal újra csak ezt mondja: "anya ez mégjobb, mint az előző volt". De a következő alkalommal: "anya ez a legjobb amit eddig készítettél" ... 


Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 1 cs szárított (7gr) élsztő
- 50 gr puha vaj
- 110 gr cukor
- 100 ml langyos víz
- 120 + 30 ml langyos tej
- 1 kk só
- 4 ek kakaópor

Tetejére:
- 1 tojás

Elkészítés:



A tészta hozzávalóit a kakaópor és a 30 ml tej kivételével tedd dagasztógépbe és készítsd rugalmas tésztát. Amikor készen vagy, felezd meg.



Az egyik felét tedd egy tálba takard le és pihentesd 50 percig.




A másik felét tedd vissza a keverőtálba, add hozzá a tejet a kakaóport és jól dolgozd össze. Amikor kész, ezt a tésztafelet is takard le és keleszd addig ameddig a másikat. 




A megkelt cipócskákat vágd egyenként 12-12 darabra. 






Tedd lisztezett felületre a darabokat, majd nyújtogasd kisebb rudakká. Pihentesd 5 percet.





Nem kell a rudakat formázni, nem kell, hogy szép legyen, egyszerűen csak lapogasd össze hosszanti irányban. 




A rudacskákat nyújtogasd hosszabb rudakká, és pihentesd 5 percet. 






Egy kakaós és egy fehér rudacskát csavarj össze, majd hajlítsd gyűrűformára.




A kalácsokat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg tetejüket tojással. 

Előmelegített sütőben süsd szép barnára a tetejüket.



200 fok 20 perc.
Jó étvágyat!



TIPP: A fiam szerint a "legeslegeslegfinomabb" kalácsom a Krémes kalács. Eddig! :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis