Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 25 gr élesztő
- 250 ml langyos víz
- 70 ml langyos tej
- 3 ek olaj
- 1 kk cukor
- 2 tk só
Elkészítés:
Old föl az élesztőt 1 kk cukorral a langyos tejben, futtatni nem kell.
A hozzávalókból gyúrj rugalmas tésztát. Letakarva keleszd 50 percet.
Vágd a tésztát 3 részre, takard le és ismét pihentesd 30 percet. A megkelt tésztából formázz bagetteket. Kissé lapogasd el a tésztát hosszanti irányban, majd a hosszabbik oldalt hajts a szemben lévő oldalra. Tenyered alsó részével, csuklóval nyomkodd egymáshoz a végeket, és ismételd meg a hajtást és a nyomkodást még egyszer. Így a bagett hosszanti irányban nyúlik. Amikor elérte a nagy gáztepsi szélességét, tedd sütőpapírra, takard le és pihentesd újabb 30 percet.
Éles késsel vagdald be a tetejét, és kend meg langyos vízzel vagy egy tojással. Ezzel a baget fényesebb lesz, de az ízén semmit nem változtat, akár el is hagyhatod. (... én elhagyom) :) Told a bagetteket előmelegített sütőbe, és süsd szép pirosra.
200 fok, 25 perc.
Jó étvágyat!