Hozzávalók:
- 450 gr leveles tészta
- 100 gr vaj
- 100 gr cukor
- 50 gr mazsola
- 50 ml Vermut
- 2 tojás
- 6 db hasonló nagyságú alma
A vajat hagyd szobahőmérsékleten puhulni. A mazsolát áztasd a vermutba.
Az almákat hámozd meg és csumázó eszközzel emeld ki a közepüket. Ha van szára, tedd félre a díszítéshez.
Keverd habosra a vajat a cukorral és a lecsöpögtetett mazsolával.
A tésztát nyújtsd kb 2 mm vékonyra, vágj le a keskenyebbik széléből egy fél cm-es csíkot a díszítéshez, tedd félre. A tésztalapot szeleteld fel 6 egyenlő nagyságú négyzetre, kend meg tojással a lapokat és mindegyikre tegyél egy - egy almát.
Az almák kivájt közepét töltsd meg a vajas keverékkel, majd bugyoláld be a négyzetre vágott tésztákba. Hajtsd az almák tetejére a tészta négy csücskét, (mint a túrós táska készítésénél), kissé csípd össze a széleket.
A maradék tésztából formázz díszítést, apró leveleket, és a szárral együtt helyezd a tetejére. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a batyukat. Kend meg tetejüket tojással, és előmelegített sütőben süsd szép pirosra.
200 fok, 40 perc.
Jó étvágyat!
TIPP: Bármilyen alkoholba (Brandy, pálinka, édes bor, stb.) áztathatod a mazsolákat. Ha gyermekek is esznek belőle, áztasd narancsszörpbe, vagy egyszerűen csak vízbe.