- 100 gr liszt
- 100 gr burgonyakeményítő
- 250 gr pirított mandula
- 200 gr cukor
- 120 gr puha vaj
- 2 ek. rum
- 8 tojás
- csipet só
Tetejére:
- 250 gr étcsokoládé
- 2 ek rum
- 20 gr vaj
- 1 kk darált, pirított mandula
Elkészítés:
A pirított mandulát daráld nagyobb darabokra és 1 kávéskanállal tegyél félre a díszítéshez, a többit 1 ek. cukorral daráld finom porrá egy mixerben, majd keverd bele a keményítőt a lisztet és a sót.
Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől, és gyűjtsd külön tálakba. A tojássárgákat a maradék cukorral, elektromos habverővel keverd habosra, majd dolgozd bele a rumot is.
Folyamatosan dolgozva a habverővel, folyamatosan adagold a tojásos masszához a lisztes keveréket. A végén dolgozd bele a puha vajat is és addig keverd, míg egynemű masszát kapsz.
A tojásfehérjéket verd kemény habbá (tiszta habverővel), és forgasd bele a lisztes masszába.
Tegyél sütőpapírt egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába és töltsd bele a tésztát. Egyengesd el a felszínét és told előmelegített sütőbe.
180 fok, 50 perc.
Amikor a torta megsült, húzd le róla a sütőpapírt és rácson hagyd kihűlni.
Olvaszd fel a csokoládét a vajjal és keverd bele a rumot is. Vond be vele a kihűlt tortát, szórd meg tetejét a félretett darált mandulával. Ha a csoki megszilárdult, a tortát már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
TIPP: A csokoládé felolvasztása mindig kényes feladat. Az én titkom a mikrohullám. No nem teljesen olvasztom fel a csokit... ó nem. Csak félig. Tehát az edénybe, amit beteszek a mikróba, beleteszem a csokit és a vajat. Be a mikróba éppen csak annyi időre, hogy lássam a csoki teteje "megroggyan" - 10-15 mp. Ezután kiveszem és az egészet gyorsan összekeverem. Nem lesz csomós és folyós, éppen kenhető lesz.