Farsangi fánk

Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 4 tojássárga
- 50 gr vaj
- 200 ml tej
- 1 cs szárított élesztő
- 2 ek cukor
- 1 ek rum
- csipet só

- olaj a sütéshez


Elkészítés:

A hozzávalókból dagassz könnyű, viszonylag lágy tésztát. (Legjobb, ha keverőgéppel dagasztod.) Takard le, majd keleszd addig, amíg térfogatának kétszeresére dagad.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre és lisztes kézzel lapítsd ujjnyi vastagságra. 

Lisztbe mártott fánkszaggatóval szaggasd ki a tésztát és sorakoztasd lisztezett felületre. Kend meg tetejüket olajjal és pihentesd 40 percet.

Bő, nagyon forró olajba csúsztasd a fánkokat. Egyszerre keveset, csupán 3 - 4 db-ot, mert sülés közben megduzzadnak. Nem kell lefedni az edényt!

Mindkét oldalát süsd szép pirosra. Amikor kész szedd papírtörlőre. A fánkok könnyűek, és puhák lesznek.

Tálald porcukorral megszórva, lekvárral, vagy mogyorókrémmel ... hmmm ... ízlés szerint. ;)
Jó étvágyat!


TIPP: A kiszúrt fánkok közepét közvetlenül a sütés előtt kezeddel kilyukaszthatod, így emeld bele az olajba. Fontos! A fánkok nagyon gyorsan megsülnek! Ez konkrétan kb. 10 másodpercet vagy annál kevesebbet is jelenthet egy - egy oldala. Tehát ne hagyd ott, had' süljön, mert pillanatok alatt kész és a másik oldalára kell fordítanod!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis