Tészta:
- 50 gr liszt
- 120 gr kristálycukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 50 gr burgonyakeményítő
- 30 gr vaj
- csipet só
Krém:
- 250 ml tej
- 30 gr liszt
- 2 tojássárga
- 1 cs vaniliás cukor
- 60 gr cukor
Díszítés:
- 100 gr szeletelt, pirított mandula
- 3 ek baracklekvár
- 50 gr dekorcukor
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral, elektromos habverővel, verd fehér, krémes állagúvá. Keverd bele a citromhéjat és az olvasztott vajat.
Keverd össze a lisztet a sóval és a keményítővel, majd keverd a masszába.
A tojásfehérjékből verj kemény habot és forgasd bele a keverékbe.
Egy sütőlemezt boríts sütőpapírral, majd borítsd rá a tésztát és simítsd el egyenletesen. Told előmelegített sütőbe.
180 fok, 12 perc.
A tésztának puhának, de szilárdnak kell lennie. Válaszd le a tésztát a sütőpapírról és tekerd nedves konyharuhába. Hagyd kihűlni.
A krémhez, forrald fel a tejet a vaniliás cukorral, majd vedd le a tűzről. Egy másik főzőedénybe keverd krémesre a tojássárgákat a cukorral.
Folytonos melegítés, és keverés közben dolgozd a tojássárgákhoz a lisztet és a forralt tejet. Forrald még kb egy percig folytonosan kevergetve alacsony lángon. Vedd le a tűzről és takard le.
Göngyöld ki óvatosan a tekercset és kend meg krémmel. Újból tekerd fel a tésztát - már konyharuha nélkül :) - és tedd egy hosszúkás tálra.
Jól keverd össze a lekvárt, hogy kenhető legyen. Ha szükséges tegyél hozzá egy evőkanál vizet. Vond be vele a süteményed tetejét, szórd meg pirított, reszelt mandulával és a cukorral. Kissé nyomkodd a tésztához, hogy odaragadjanak. Tálalásig tedd a süteményt hűtőbe.
Jó étvágyat!