Itallap - no alkohol

Azt olvastam, hogy "... a koktélok készítése bizonyos szaktudást igényel, amit lehet profi és amatőr szinten is művelni. ... és ha valaki betartja az írott szabályokat, már bizonyos fokig profinak tekinthető..." Hát nem is tudom. Én nem tarom magam profinak, még csak "bizonyos fokig" sem. Összekeverem amit össze kell... :)) Persze az igaz, ahhoz hogy otthon baráti/családi körben jó italokat tudjunk keverni szükségünk van némi italismeretre, halványan derengő alapszabályokra a koktélkészítésről, és persze a megfelelő kellékekre mindehhez ...
Nos lássuk csak! Az italismeret benne a receptekben... a szabályok "útközben kiderülnek" ... ám a kellékek jobb ha már a kezdeteknél kéznél vannak. :)
SHAKER - Három részből áll:  
Tartály (alsó rész), ide töltjük a jeget és az italokat.
Szűrő, amelynek feladata a már megkevert ital szűrése.
Zárókupak rendeltetése benne van a nevében. :)
A shaker rázása előtt jól zárjuk össze a részeket, mert nagyon kínos az, ha vendégsereged előtt fantasztikus mixertudásod bizonyítása, nem kellemes italozással végződik, hanem a pult és a konyhafal takarításával, valamint vendégeid sorban állásával a fürdőszobád előtt...

KEVERŐ - KIÖNTŐPOHÁR - vastag falú, kb. fél literes üvegpohár. Két tartozéka van:
KEVERŐKANÁL anyaga rozsdamentes, hossza 15-20 cm.
SPIRÁLSZŰRŐ anyaga rozsdamentes fém, mérete pedig pontosan akkora mint a keverőpohár szája. Ez akkor használatos, ha a megkevert italban olyan anyagok vannak amiket nem szeretnél az italba tölteni. pl. citrom - v. narancsmag. Ilyenkor az italt a szűrőn keresztül töltsd a pohárba.

KIÖNTŐDUGÓ - CSEPPENTŐ ÜVEG - az ital gyors és pontos adagolásához szükséges, és fontos, hogy jól zárjon ... természetesen.

POHARAK - az "ital ruhája" :)

EGYÉB, jelentéktelennek tűnő, de annál fontosabb szerszámok, kellékek. :) ... a teljesség igénye nélkül.
szívószál, jég, szénsavas ásványvíz, kés, vágódeszka, turmixgép, jéglapát - csipesz ...


Alkoholmentes italok
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Virgin Mojito
*****
3 cl cukorszirup
6 - 7 mentalevél
2 dl szódavíz
1 lime
******
A lime-ot gerezdekre vágjuk és a pohárba rakjuk. Tömőfával (vagy kanállal) kinyomkodjuk a levét a pohárban, hozzáadjuk a cukorszirupot és a mentát, majd ismét finoman megnyomkodjuk. 
            A poharat ezután telerakjuk zúzott jéggel, ráöntjük a szódát, 
                             majd  elkeverjük.
                                     Koktélcseresznyével és mentával díszítjük.


¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Shirley Temple
*****

1,5 dl 7UP
1,5 dl Canada Dry
1 gerezd lime
1 cl grenadin
*****
Rakj 2 - 3 szem jeget a pohárba. Öntsd rá a hozzávalókat, dobd bele a lime-ot, nyomkodd bele, majd az egészet keverd el.

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸

Pelikán
*****

2 dl grapefruitlé
2 dl citromlé
1 gerezd lime
2 cl maracujaszirup
1 öntet grenadin
*****


A hozzávalókat shakerben rázd össze, majd a jéggel együtt töltsd pohárba.
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Nyári koktél 
*****
2 dl maracuja - narancslé
1 cl cukorszirup
2 dl citromlé
1 barack
2 - 3 szem eper
*****
Turmixold össze a hozzávalókat és töltsd  pár szem jégre egy nagy pohárba.

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
"Ananász Colada"
*****

2 dl ananászlé
2 dl tejszín
2 cl kókuszszirup
*****
Tegyél a shakerbe 5-6 szem jeget, öntsd rá a hozzávalókat és rázd össze, majd töltsd a jéggel  együtt egy nagy pohárba.

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Epres Shake
*****

2 dl tej
2 gombóc eperfagylalt
eperszirup
tejszínhab
pár szem eper
*****
Turmixold össze a fagylaltot és a tejet. Dönts meg a (száraz) poharat, és az eperszirupot csorgasd a pohár falára miközben lassan forgasd körbe. 
Töltsd óvatosan a pohárba a turmixot, és díszítsd a tetejét eperdarabokkal, tejszínhabbal... vagy ahogyan a kedved tartja ... :)
 ¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Virgin Mary
*****

2 dl paradicsomlé
2 cl citromlé
1 öntet Tabasco
1 öntet Worchester
só, bors, zellersó
 *****
A hozzávalókat shakerben 3 - 4 szem jéggel rázd össze, majd az egészet töltsd pohárba, díszítsd zellerszárral.
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸

 
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis